Laura Ontdekt Passie voor hout


Video Transcript

laura ontdekt heel 33 maken kennis met spannende sportieve en creatieve activiteit in de regio amersfoort zou moet dat ik je router ja oh ja of het nu gaat om een uit de hand gelopen hobby een spannende sport eind juli de pet of een bijzondere passie voor de uitdaging aan een van de belangrijkste redenen waarom ik dit programma maakt is dat het mensen de ruimte wil geeft om te vertellen over een passie want ieder mens heeft volgens mij een passie en een passie is iets wat je doet vanuit je hart waar je hart sneller van gaat kloppen en als iemand volgens mij echt een object dan is het frank driessen frank is een kunstenaar die een passie heeft van houdt en dat is een understatement frank heeft van hout zijn levenswerk gemaakt en doet dit de bomen een tweede leven te geven in de vorm van kunst hij woont en werkt middenin het amersfoortse park randenbroek waardoor hij dag en nacht omringd is door zijn geliefde bomen bij de bomen begint het eigenlijk begint dat al de jeugd want mijn opa en oma maar met name mijn opa die nam er altijd mee bossen en ik heb altijd heel erg mijn ogen de kost gegeven in de natuur ja dat is dat is nooit meer over wat wat maakt rome via sis ja ja nou ja boom en ja je kunt er niet omheen zo kan zeggen als je in het bos bent en ja ik vind de grilligheid van bomen vind ik erg mooi en wat doe jij precies met die grilligheid dus het op als een boom flink op zijn donder heeft gehad door de natuur of door andere oorzaken mocht u nodig ik kijk natuurlijk altijd naar bomen vooral naar bomen waar allerlei grillige stukken op zitten of die u rare vergroeiingen hebben ja en dan ga ik mijn hart al hadden klop op jouw website scheid je over de fascinatie voor de schoonheid en tegelijkertijd de vergankelijkheid van het leven maar wat bedoel je daar precies mee je ziet dat eigenlijk ook bij zo’n boom terug als je daar als je daar als je dat als ik zo’n boom door zaak dan ben ik vaak heel erg voor 100 hoe dat er van binnen uitziet neem dan dat en doet dat dan met je ijsje stamboom van de binnenkant zie voel ik me heel erg blij mee verwant ze waarschijnlijk in de besef je dat je dus je beseft waarschijnlijk ook je eigen toegankelijkheid voordat we aan de slag gaan wil frank buiten bij het atelier nog een aantal stukken van boomstammen laten zien ik mij en het enthousiasme van deze kunstenaar dat dit zonder enige twijfel hetgeen is waar zijn hart sneller van gaat kloppen voor het grootste gedeelte zijn dit beuken-bomen dus beukenhout en dat is aangetast door de honingzwam dat is dat is heel erg goed dat is heel veel vele voor die boom of want dan gaan ze uiteindelijk aan dood maar het wordt interessant als je dat op de draaibank zet en je gaat dat draaien tot het schalen van vorm want wat je hier ziet al die lijntjes dat is eigenlijk de paddenstoel wat is een zwam dit is dus echt een schimmel die in die man ja ja hij eet eigenlijk van binnen die boom op het wordt steeds de de structuur gaat steeds verder uit uit de boom naast kunt is goed begrijpt zijn dit de mooiste stukken hout om vervolgens nou ja weer tot leven te laten je hem op de op de draaiboom ja ja dit zijn eigenlijk hele mooie dingen dit noemen ze slapen slaap deze uit deze tekening deze aantasting door een schimmel nou ga ik ook ervaren hoe het is om jou te zijn ja een beetje dan wat in ieder geval gaan proeven aan jou kunst maak ik denk dat het voor jou heel spannend is als het zo meteen een stukje hout in de draaibank span en dat je het dan probeert rond te maken het meeste werk wat de frank doet gebeurt binnen in zijn atelier hier heeft hij al eerder genoemde draaibank staan waar de bomen dus letterlijk een tweede leven krijgen hier de vrijheid zijn vormen uit oude bomen begroeiingen van bomen en aangetaste baby het idee is dat er een stuk hout vast gezet wordt in de draaibank en dat het door te hakken en te groot een bepaalde vorm ontstaat uiteindelijk ontstaan een bijzondere kunstwerken in verschillende vormen en het meest indrukwekkende dat de schoonheid en de vergankelijkheid van de bomen en dus van het leven heel duidelijk zichtbaar is zo’n zelfde stuk hout gaat frank ook voor mij vastklemmen maar dat in het klein aan mij de taak om het stukje hout glad prutsen met andere woorden op de schors en de bast moeten verwijderd worden dit noemen we tussen de centers draaien en ik denk dat het voor jou een uitdaging uitdaging is om even te kijken of je met deze voor draaien gods of je daarmee dit stammetje glad delftenaren een beetje onzeker ben ik wel zeker als frank laat zien wat gebeurt als je te hard met de grid steeg het hout aan komt ruud geurts kan ook tot 7 dat gebeurt er de ham en natuurlijk veiligheidsprogramma ik heb het voor jou op de goede manier afgesteld normaal doe ik het veel sneller maar weet je ik heb de snelheid wat langzamer stroomlijnen [Muziek] frankenlaan eerst zelf uitgebreid zien hoe het moet het is de bedoeling om de grootste zachtjes tegen het hout aan te houden zodat je de buitenkant er langzaam af schrapen ook krijgt uitgelegd hoe ik mijn handen moet houden en dat ik me nooit met mijn handen tussen het draaiende stuk hout en draaibank moet komen en dan mag ik het eindelijk zelf gaan proberen helaas moesten blijven aanhouden [Muziek] caput hey maar je wordt het onrecht krijg je dan een ja dat ja maar goed dat dat daar moet je je moet gewoon even doorgaan je kan heel veel deed het een paar ja dat klopt nee maar dat maakt niet uit ja dat ik kan niet meteen perfect zijn en blauwe dat wil ik vind ik altijd een beetje na flink aantal kits is het tijd om het resultaten contre dat hier ook baby’s natuurlijk spock’s daaronder zit de bas in mijn beurt sprinter zodat ze weer tevoorschijn komen dus als je daar bent dan ben je dan geen giftige workshops ja ik vind het heel leuk om mensen tweemaal op een spannende nu dezelfde manier vooral je kennis laten maken met het materiaal en mijn sommige gereedschappen de nadruk alsof het bezig zijn en niet zozeer op dat de tandem door volgt werkster inmiddels krijg ik een beetje het gevoel te pakken hoe het is om in de schoenen te staan van deze kunstenaar toch is nog steeds een vraag voor mij niet geheel beantwoord moet je kunt wel van bomen houden maar wanneer zet je nou de stap om er daadwerkelijk kunst van te gaan maken die denk dat dat dat het kwartje is gevallen toen ik toen ik op de meubelmaken school maar daar ben ik later nog gaan doen in contact kwam met een houtdraaibank de de houtdraaibank vond ik veel interessanter dan een mooi kastje maken en toen maakte ik daar op die oude hout draaibank een klein potje en iedereen stond van oh wat mooi tot slot laat frank nog wat van zijn producten zien hij maakt naast kunst bijvoorbeeld ook sieraden potjes van hout en heeft zelfs de bekende 11 van randenbroek nagemaakt in ieder geval is in al zijn producten de natuur duidelijk terug te vinden nou frank ik wil je aan ieder geval heel erg bedanken voor deze bijzondere creatieve ervaring heel erg leuk om een inkijkje te krijgen in jouw leven ja en ik kan niks anders zeggen doen nog heel veel creativiteit toegewenst en en mooie mooie kunstwerken van zowel door volgende week een luide on 13 033 je stapt in het midden van de kano en dan zak je het erin hoe je kniezakken euro en [Muziek]